Baristický kurz

Mladí pijí kávu jinak ….

Průzkum současných trendů a návyků v pití kávy přinesl zajímavé informace. Pravidelně pije kávu 48 % mladých lidí mezi 18-24 roky. Již ale nemají kávové rituály jako generace před nimi. Takže žádná pravidelná kávička po obědě nebo když se jde z práce. Více se pijí kávové speciality s mlékem jako latté a mléko kravské ustupuje mlékům rostlinným. Stále jsou in speciality jako je Cold Brew nebo čepovaná káva s pěnou podobnou pivní, vrací se obliba French Press a také kávy překapávané. Absolutní trend je mít možnost sestavit si svoji kávovou specialitu sám a nechat ji připravit baristou. To, že káva je základní položkou na seznamu převážné části gastro podniků, není pochyb, a proto se jí věnuje velká pozornost. Ani výchova žáků v oboru kuchař – číšník nemůže být jiná a musí reagovat na potřeby trhu. Proto každým rokem naše škola organizuje baristický kurz, kde si mladí číšníci a servírky osvojí nejen teoretické znalosti o kávě, ale hlavně praktické dovednosti. Ti, kteří kurz absolvovali, se naučili, jak správně připravit espresso, napěnit mléko a připravit cappuccino. Dále se zabývali latte art technikou, malování mléčnou pěnou. Žáci do husté kávové pěny malovali různé obrazce jako je srdíčko, list, labuť a jiné tvary. Využívali svojí fantazii a tvořili a tvořili…Velmi přínosné bylo to, že žáci během jednodenního kurzu uvařili asi 450 káv, neuvěřitelné množství, které potěšilo všechny studenty i zaměstnance školy. Všichni si mohli takto uvařenou a ozdobenou kávu ochutnat. Celým kurzem prostupovala velmi příjemná pracovní atmosféra, která byla způsobena panem lektorem kurzu a naším panem učitelem odborného výcviku. Za to jim děkuji a přeji žákům, aby svoje dovednosti dobře využívali na našem nově zbudovaném školním baru na Střední škole obchodní a služeb ve Žďáře nad Sázavou a voňavou kávou zpříjemňovali život všem, kteří si kávu objednají. 

Radka Pospíchalová, zástupkyně ŘŠ pro odborný výcvik

Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou, s.r.o.