Marta Kašová v Jihlavě ukázala své kuchařské umění v semifinále soutěže „BernardChef“

Již druhým rokem pivovar Bernard organizuje kuchařskou soutěž pro hobby kuchaře a žáky posledních ročníků hotelových škol a kuchařských učilišť. Pravidla jsou zdánlivě jednoduchá – sestavit tříchodové menu, použít vhodné suroviny (v jednom z chodů musí soutěžící použít pivo Bernard) a přesvědčit odbornou porotu, že jste lepší než konkurence. Martě Kašové, žákyni 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, se to daří.

V konkurenci 26 soutěžících se jí podařilo postoupit mezi 8 nejlepších do semifinálového kola soutěže „BernardChef“. To se konalo dne 8. ledna 2024 v gastronomickém centru GURMANDIE v Jihlavě. Zde měli žáci během 3 hodin předvést svůj recept.

Zatímco v loňském školním roce naše škola skončila v semifinále, letos jsme doufali, že nám brány finále nezůstanou uzavřeny. Šance byly veliké – v postup do finále věřila i její učitelka odborného výcviku Zdeňka Švecová, která pro svou žákyni má jen slova chvály: „Já jsem si vytvořila soutěžní tým, jeho členové se na soutěžích střídají. A tohle je premiantka, s ní je radost pracovat.“

Po pár dnech napjatého očekávání mohla Marta začít slavit. Nyní ji čeká příprava na finálové kolo, které se koná v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci, které bude podstatně náročnější. Zatímco do Jihlavy si jednotliví soutěžící mohli připravit vlastní recept a přivést své suroviny, v Humpolci dostanou za úkol vymyslet něco nového ze surovin, jejichž kompletní seznam se dozví až na místě. Dá se však předpokládat, že ani tentokrát mezi nimi nebude chybět pivo.

Nám nezbývá než Martě držet palce. Jednou z hlavních cen je například stáž v Pivnici Na Štokách, která je chloubou Návštěvnického centra Bernard v Humpolci. Zdejší kuchyň pod vedením Michala Koreše je vyhlášená a taková cena by rozhodně stála za to.

Mgr. Lucie Zídková, za kolektiv pedagogů