Netradiční káva nám přinesla vítězství...

Znovu po roce, který uplynul jako voda, jsme zavítali na naši svazovou školu Na Přímce ve Znojmě. Dalo by se čekat, že v tradičním vinařském městě půjde o program spojený s vínem, ale tentokrát jsme sem přijeli kvůli jinému lahodnému nápoji – kávě. Konal se zde totiž 1. ročník baristické soutěže, které se zúčastnily školy z celé naší republiky doplněné jednou školou ze Slovenska. Úkolem soutěžících bylo připravit 4 porce espressa, 4 porce cappuccina a 4 porce volitelného nápoje.

Volitelný nápoj si měl každý soutěžící vymyslet sám, nebyl zadán pořadatelem. Naše žákyně 2. ročníku učebního oboru Kuchař – číšník Stela Jiránková připravila klasický osvěžující nápoj presso tonic, který inovovala domácím levandulovým sirupem. Kávu doplnila hoblinkami z citronové kůry a nechyběla také ozdoba, kterou byla větvička sušené levandule. Tento nápoj hodnotící komisi zaujal natolik, že získal ocenění poroty jako nejlepší volitelný nápoj. Příprava kávy je dnes velmi rozmanitou dovedností, ve které je stále možnost se učit a zdokonalovat. Nabídnout dobrou kávu je často prvním krokem při jakémkoli setkání a na této soutěži jsme viděli, že je třeba i nad touto zdánlivě rutinní činností přemýšlet a snažit se do ní vnášet nové impulzy. Stele Jiránkové patří pochvala za dobrou reprezentaci školy a každý úspěch je určitě povzbuzením do další práce.

Bc. Dalibor Zdražil, učitel odborného výcviku