Štěstí nám nepřinesla zlatá rybka, ale dobře upravený kapr!

Zlatá rybka v pohádkách většinou plní tři přání a tomu, kdo ji ulovil přináší štěstí. Naší škole přinesl štěstí obyčejný „Český kapr.“ Tak se totiž jmenovala celostátní gastronomická soutěž pořádaná 22. listopadu 2023 v Národním zemědělském muzeu Praha. Pořadatelem soutěže byla Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a v kategorii Junior je určena pro žáky a studenty hotelových škol, SOU a SOŠ gastronomických oborů. Na letošní ročník bylo korespondenčně zasláno 26 soutěžních pokrmů z celé ČR. Porota do finále vybrala 12 nejlepších moderních rybích pokrmů a zmíněné štěstí se usmálo i na naše žáky 3. ročníku oboru Kuchař – číšník Dominika Krčála a Martu Kašovou. V zadání soutěže bylo použití základní suroviny filetu z kapra a povinných ingrediencí - cizrny, černého kořene a kukuřice. Naši finalisté pod vedením UOV paní Švecové připravili zajímavý pokrm - „Pečený filet z kapra na smrkovém másle, hříbková omáčka s podmáslím a koprem. Přílohu tvořily kukuřičné noky s kurkumou, opečená cizrna a karamelizovaný křen.“

I když jsme v náročné konkurenci na pomyslné stupně vítězů nedosáhli, už samotný postup do finále je úspěchem a žákům i paní Švecové je nutné za výbornou reprezentaci poděkovat. A získané zkušenosti mají opravdu cenu zlata!

Za odborný výcvik: Bc. Radka Pospíchalová, ZŘOV