Návštěva hotelu Horní Dvůr

Dne 23. 2. 2022 jsme se žáky druhého ročníku učebního oboru kuchař – číšník navštívili hotel Horní Dvůr v Novém Městě na Moravě. Přírodní objekt hotelu Horní Dvůr sloužil po řadu století jako statek. Během pulzujících historických událostí 17. století statek několikrát změnil majitele. Koncem 17. století se stal součástí majetku ústavu šlechtičen P. Marie Školské, kde zůstal až do roku 1945. Dnes, po rozsáhlých úpravách slouží objekt jako hotel. Nabízí příjemné, nadstandardní ubytování na Vysočině v citlivě zrekonstruovaných prostorách, se zachovalými fragmenty původní výzdoby. 

Během naší exkurze nás celým provozem prováděl pan ředitel, který nám povídal o chovu zvířat, využití vlastního masa v kuchyni. Dozvěděli jsme se, jak probíhá zrání, staření masa a mnoho dalších zajímavostí. Zvláštnost, která nás potkala byla ta, že zrovna na dvorku bylo rozpůlené maso ve visu na trojnožce. No, dýchla na nás domácí zabijačka. Pro některé žáky to bylo poprvé, kdy se s domácí zabijačkou potkali. Současně v kuchyni pracoval Radek Šiler, který zde vykonává odborný výcvik pod vedením našeho bývalého studenta. Připravovaly se buchtičky se šodó, které jsme měli možnost ochutnat. Že se mu povedly, dokazovalo to, že nám moc chutnalo. Tyto buchtičky z Horního Dvora proslavil gurmet Lukáš Hejlík, který hotel v nedávné době navštívil. 

Děkujeme za příjemně strávené dopoledne, poděkování patří panu řediteli Liboru Buřvalovi, který je též naším bývalým studentem. Daří se nám s hotelem udržovat nejen pracovní, ale i přátelské vztahy. Pan ředitel je nápomocen vždy, když se na něj obrátíme a za to mu patří ještě jednou velký dík! 

Radka Pospíchalová, ZŘPV 

Datum: 2. 3. 2022